Moldova a diákjaimmal

Moldova

Moldova szeretet

Földrajz- és történelem tanárként imádom a szakmámat. És ezt még annál is jobban szeretem továbbadni ugyanolyan lelkesedéssel a diákjaimnak és lehetőség szerint minél részletesebben bemutatni egy adott ország földrajzát és történelmét. Így vagyok ezzel Moldova esetében is, amely egy csodaszép és hihetetlen gazdag ország természeti és történelmi kincseit illetően, amelyeket élvezet bemutatni.

Moldova kincsei

Amikor arról kérdeztek a tanulóim, hogy van-e lehetőség az órák keretein kívül is tanulmányozni esetleg Moldova kultúráját, akkor természetesen elkezdtem utánanézni, hogy mégis milyen lehetőségek lennének arra vonatkozólag, hogy élőben lehessen ezeket a csodaszép dolgokat tanulmányozni és átélni. Rátaláltam egy oldalra a neten, amely egy online utazási iroda gyakorlatilag, és nekik van egy pár napos útjuk, amely érinti Moldova területét, és lehet akár csak oda is menni. Egyeztettem az iskola igazgatójával, aki támogatta, hogy három napra elmenjünk egy ilyen kalandra, amennyiben a szülők is beleegyeznek.

Moldova

Moldova kalandra fel!

Szóltam a tanulóknak, hogy értesítsék ki a szüleiket, hogy egy rendkívüli szülői értekezletet szeretnék tartani, ahol megbeszélem velük, hogy szeretném velük megbeszélni ezt a Moldova utazást, és beleegyező nyilatkozatok aláírása szükséges ahhoz, hogy utazni tudjunk. A költségeknek az egyharmadát a szülők, kétharmadát pedig az iskola állja, így reméltem, hogy ilyen feltételek mellett érdekeltté tudom majd a szülőket tenni.

Nem is csalatkoztam bennük, fantasztikus ötletnek tartották ezt az újabb tervemet – ami mondjuk nem csoda, hiszen már évek óta tudják, hogy én vagyok a különc a tanárok között, és imádnak is ezért, mert a gyerekek nonstop hetekig, akár hónapokig emlegetik az utazások és kalandok során szerzett élményeiket és tapasztalataikat.

Moldova

Így összességében 15 diák szülei támogatták az utazást és írták egyben alá a beleegyező nyilatkozatot így a Moldova utazás előtt minden akadály elhárult, és egy hónappal későbbi időpontra le is foglaltuk az utazási irodánál a kalandunkat, amelyre izgatottan készült mindenki az osztályban. Kineveztem egy lányt arra a feladatra, hogy alkossanak egy csapatot és próbáljanak meg minél részletesebb információkat begyűjteni az országról, nézzék át az interneten fellelhető forrásokból a történelmükre, kultúrájukra és természeti különleges látnivalójukra vonatkozó információkat, hogy minél felkészültebbek lehessünk az utazás napjára.

Szerencsémre a csapat hihetetlenül aktív volt és három nap alatt egy akkora adathalmazt tettek le elém, hogy szelektálni kellett, hogy mi fog beleférni abba a három napba, mert gyakorlatilag több mint két hétre elegendő információt kaptam. Miután az én óráimon általában teljes demokrácia van – természetesen a kötelező tanulás mellett – együtt döntöttünk a programokról és látnivalókról és meghúztuk úgy a Moldova utazásunk határait, hogy abba minél részletesebb és ugyanakkor izgalmasabb programok legyenek.

A dolgos kutyák világa, a kutyahám haszna

Laikusként azt gondoltam, a kutyahám a munka- és szánhúzókutyák elengedhetetlen kelléke, és kizárólag ők hordanak ilyet. Minden más ebre nyakörv és póráz kerül, azzal járnak sétáln, futni, kirándulni. Ennek az elképzelésemnek persze leginkább a filmekben látottak volt az alapja, hiszen ott a rendőrkutyák, a katasztrófáknál dolgozó ebek, a segítőkutyák (például vakvezetők) és a szánhúzók voltak azok, amelyek munkájukat nem nyakörvben végezték, hanem valamiféle érdekes, szíjakból és hevederekből álló alkalmatosság volt a testükre erősítve. Persz gyerekként még nem tudtam, mi ennek a neve, de azzal tisztában voltam, hogy a funkciója a munka könnyebbé tétele lehet.

Aztán persze megtanultam, hogy ez az alkalmatosság a kutyahám, és idővel arra is rájöttem, hogy nem csak a fent felsorolt ebek, de minden kutya viselhet hámot. Sokszor hallottam azt is, hogy sok apró termetű kutya csúnyűn húzza a pórázt séta közben, ezért a nyakörvtől fuldokolnak, köhögnek, ezért kell rájuk hámot adni. Mások azt mondták, a hám nem jó, mert kikoptatja a szőrt, és csúnya lesz tőle a kutya.

 

Nevelés, tanítás, kutyahám – a három csodafegyver

Mondjuk tény, hogy amikor én gyerek voltam, akkor volt nagy divat a törpe uszkár és a pekingi palotakutya. Mind a kettő szőrös fajta, és abban az időben az emberek még nem nyíratták kopaszra vagy rövidre ezeket a fajtákat, hanem a standardnak megfelelően vágatták a frizurát. Márpedig egy oroszlános fazonra nyírt uszkáron nem mutatott volna szépen a kutyahám, és az sem kizárt, hogy valóban kidörzsölte volna a szőrét az állandó viselés.

Az évek során szépen „kutyásodtam”, egyre többet tudtam meg és tanultam meg a fajtákról, és rájöttem arra, hogy valójában a kutya azért húzza a pórázt, mert nem tanították meg szépen sétálni, mert hagyták, és hagyják, hogy azt csináljon, amit akar. Azt is megtanultam, hogy a neveléssel sok probléma kiküszöbölhető. A szőr kopása sem lehet probléma, hiszen ha bármilyen okból (legyen az egészségügyi probléma, vagy akár a nem megfelelő nevelés miatti húzás) mégis hámot kell adni az ebre a séta során, azt le is lehet venni, és nem kell rajta hagyni egész nap. Ha pedig így tesz a gazdi, akkor nem fog kihullani, kikopni, kidörzsölődni a szőr. És azt is megtanultam, hogy a munkakutyákra bizony kell a kutyahám, mégpedig azért, hogy a munka során őket érő terhelés, súly eloszlása egyenletes legyen, és ne a gégét, a torkot, a nyakat érje az egész.

Szőrmentén a dolgokkal, avagy koptatja-e a szőrt a kutyahám

Meg kell hogy mondjam, bár mindig is apró testű kutyáim voltak zömében, azért neveltem nagyobb testűeket is, de soha, semelyikre nem kellett hámot adnom azért, mert nem tudott szépen, fegyelmezetten sétálni. A póráz húzása nálunk nem volt opció, és mivel a nagyobb kutyáim is inkább vadászebek voltak, nem szánhúzók, vagy kísérőkutyák, így kutyahám a mi életünkben még nem fordult elő.

Jelenleg van egy befogadott, mentett csivavánk, elég zűrzavaros előélettel, komoly viselkedési problémákkal, de ezeket nem azzal szeretnénk orvosolni, hogy ráhúzunk egy hámot a séta során (merthogy bizony húz néha a szentem), hanem neveljük, fegyelmezzük. Persze nála ehhez nagyon sok törelem és szeretet kell, de a módszer igen hatékony, és egyre jobban látszik az, hogy összességében többet ér a jó szó, a törődés és az odafigyelés, mint az, ha a megoldást akár egy hám, akár más eszköz megvásárlásában látjuk.