Mi mindent nem tudunk a kondenzációs gázkazánról!

kondenzációs gázkazán

A kondenzációs gázkazán működési elve

Alapvetően, ha azt mondjuk valakinek, hogy gázkazánnal fűtünk, rögtön érteni fogja. Gáz égetésével felszabaduló hőenergiával melegítjük otthonunkat. A gázt be kell vezetni, az égésterméknek kell egy elvezető kémény, és nagyjából itt vége is a történetnek. Nem túl bonyolult. Ellenben a kondenzációs gázkazán már szükségessé tesz némi magyarázatot, ha a beszélgetőtársunk nem ismeri ezen készülékek működését.

Egy hagyományos kazánnál az égéstérből a kéményen át távozó füstgázok több száz fokos hőmérséklettel bírnak. Ez az energiamennyiség a klasszikus berendezéseknél szépen végigvonul a kéménycsövön aztán elillan az éterbe. Ennek a hivatalos megfogalmazása, hogy ez az energia elvész. Összességében azonban én inkább úgy mondanám, hogy egy extra szolgáltatásként kifűtjük a kémény nyílást is.

Amiben a kondenzációs gázkazán ehhez képest újat tud mutatni, az pont ennek az elveszett energiának a megfogása és hasznosítása. Ahelyett, hogy ez a több száz fokos égéstermék csak úgy kiröppenne, egy rafinált rendszeren keresztül még körbekeringtetik a visszatért fűtővíz körül, hogy azt melegítse fel. Így már csak ezzel a jelentős hasznosított hőleadás után engedjük szabadjára.

A kondenzációs gázkazán előnyei

Amellett, hogy ez a fent emlegetett hőenergia íly módon a fűtővíz felmelegítésével hasznosul, a kondenzációs gázkazán működésének más előnyei is vannak. Egy hagyományos kazánban a forró füstgázokban ugyanúgy ott van az a vízgőz, ami pára formájában kicsapódik a hideg kéményfalon. A probléma ott kezdődik, hogy ez a kicsapódott kondenzvíz savas és nedves. A savas PH rongálja a kéménycső anyagát, a nedvesség pedig átszivárog a szigetelőanyagba. Ez okozza, hogy a fűtőérték vesztésen túl a nedvesség a szigetelést és a kéményfal anyagát rongálja.

Ezzel szemben a kondenzációs gázkazán rendszerében a fűtővíz melegítésére kihasznált égéshő nagy része hasznosul. A ravasz keringetés után távozik csak, és addigra már sokkal kisebb lesz a hőmérsékletkülönbség kéményfal és füstgáz között. Ennek hála kisebb mértékű a víz kicsapódása is. A rendszer része még az a csőrendszer is, ami a kondenzvíz elvezetésére szolgál, mert ha csökkenthető is a páraképződés, teljesen meg nem szüntethető. A kondenzációs gázkazán ily módon jobban hasznosítja a megtermelt hőt, mint egy hagyományos kazán, emellett pedig kevésbé korrodál.

Hogyan gazdaságos egy kondenzációs gázkazán?

A kondenzációs gázkazán működésének lényege, hogy a rendszerből távozó égéshő nem egy kilencven fokos füst formájában távozik, hanem egy negyven-ötven fokos változatra csitulva. A két hőmérséklet közti különbség pedig hasznosuló energia, amit ugyanúgy megtermelünk a hagyományos kazán esetében is, csak a kondenzációs gázkazán esetében történetesen nem hagyunk kiröppenni az ablakon. Ez a hőenergia többlet jelenti azt a hatékonyságot, amit minden vásárlója aztán a költségek mérséklődésében remél viszontlátni.

Ez azonban nem olyan automatikus, mint gondolnánk. Ahhoz, hogy a https://www.ventil.hu/kondenzacios-gazkazan kondenzációs gázkazán megfelelően működjön több, a kazánon kívüli feltételnek is egyszerre kell teljesülnie. Talán a működés leírásából érzékelhető, hogy a szigetelés mennyire fontos szerepet játszik.

A legfőbb elv mégiscsak az, hogy a kondenzációs gázkazán hosszú ideig, alacsony teljesítményen működjön. Ha ez nem így történik, például egy rosszul beállított hőmérsékletszabályozónak hála a vezérlő folyamatosan ki be kapcsolgatja, akkor nem tud létrejönni az a folyamat, ahol visszanyerjük a kicsapódó pára hőenergiáját. Ugyanez igaz akkor, ha folyton magas teljesítményen jár a kazán. Ekkor ugyanis olyan magas hőmérséklet lehet a rendszerben, hogy a fűtővíz nem képes a keringetés dacára sem olyan mértékben lehűlni, hogy az jelentőséggel bírna. A legnagyobb teljesítményen működtetni egy kondenzációs kazánt olyan, mintha hagyományos kazánt vettünk volna.

Mire figyeljünk kondenzációs gázkazán esetén?

Ha egy régi elhasználódott kazánt cserélünk kondenzációs gázkazán készülékre, annak ellenére is tapasztalhatunk költségcsökkenést, hogy a rendszer megfelelően lenne beállítva. Ezt a változást vélhetően akkor is el tudtuk volna érni, ha hagyományos, csak modernebb kazánra cseréljük a régit. Éppen azért, hogy biztosak legyünk abban, hogy a maximumot hozzuk ki a készülékből, érdemes kezdetben gyakran ellenőrizni, hogy távozik-e kondenzvíz a rendszerből. Ha van kondenzvíz, van páraképződés, tehát újrahasznosítjuk a hőleadás energiáját is.

A kondenzációs gázkazán alkalmazásában előszeretettel párosítják olyan fűtési rendszerekkel, ahol nagy a hőleadás, hogy ezzel is segítsék a fűtővíz lehűlését. Ez a legtöbb esetben padló, vagy plafonfűtést jelent, ami valóban kiválóan szolgálja a kondenzációs kazán logikáját. A rendszer optimalizálása azonban nem könnyű feladat még ideálisan kiépített rendszerben sem. Figyelni kell a kimenő fűtővíz és a bemenő fűtővíz hőmérsékletét, a szabályozók beállításait és ennek eredőjeként a vezérlő aktivitását. Ezek együttes optimalizálása eredményezi majd, hogy a kondenzációs kazán technikáját maximálisan ki tudjuk-e használni. Mindemellett fontos nem megfeledkezni a biztonsági ellenőrzésekről sem, amely a füstöt elvezető rendszer megfelelő, szabályszerű kialakítása és a kéményrendszer rendszeres ellenőrzésén alapszik.

Macska tartók kis ABC-je

macska

A macska, mint egyéniség

Kevés macska tulajdonos szorul győzködésre a téren, hogy az ő házikedvence egy jellem. Mindegyik az, egyedi, megismételhetetlen, nagy általánosságban mégis hordoznak közös jellemvonásokat. A cicák egyszerre kedves, pihepuha szeretgombócok, féktelen, vad minipumák és introvertált, világtól elvonuló remeték. A gyakorlott macskatartó persze egy idő után már egy szemvillanásból ismeri a hangulatingadozásaikat, és persze könnyen tud is rájuk reagálni.

Mégis a legfelkészültebbek is szembetalálkozhatnak váratlan esetekkel, ahol állsz te, meg a macskád, és fogalmad sincs, hogyan reagálj, hogy hozd rendbe a szitut. Ilyen esetekben sok éves macska ember viszony után sem szégyen mégiscsak belelapozni a szakirodalomba, kikérni az állatorvos véleményét, vagy netán utánanézni a netes fórumokon. Ez alkalommal pár olyan szituációt szeretnék felemlegetni és a helyére tenni, ami talán nem teljesen magától értetődő, de azért kellően gyakran van szükségünk rá.

Macska és búvóhelye

A macska valami érthetetlen és szoros rajongással viseltet minden sötét zughoz, cipősdobozhoz, hogy a földre négyszögben elhelyezett ragasztócsíkok által „fogságba ejtett” cicákról ne is beszéljünk. Nem tarthatjuk őket mindig szem előtt és be kell vallani az estek többségében kacagtató, hol mindenhonnan nem kerülnek elő. Vannak viszont olyan búvóhelyek, amik kifejezetten veszélyesek.

Különösen igaz ez kerti macska esetében, akinek sokkal több olyan eszközhöz van hozzáférése, ami gondot okozhat. Megpihennek persze utazóbőröndben, hangszertokokban, dobozokban is. Ez inkább nekünk kellemetlen, hiszen a macskaszőr így szinte mindent beterít és elrámoláskor mindig jobb, ha vetünk egy pillantást a belsejükre: nem-e lapul benne potyautas?

A háztartási eszközök azok, amik igazán veszélyesek lehetnek a macskára nézve. Mosógép, mosogatógép vagy ruhaszárító könnyen rejthet békésen szendergő cicát, kiváltképp, ha épp meleg a belső. Elindítani egy mikrót, miközben benn piheg a macska.. Akármilyen valószerűtlen is, jobb, ha belekukkantunk mindenbe, mielőtt elindítjuk. Ugyanígy a kocsiindításnál is érdemes megbizonyosodni róla, nem mászott-e be valaki a kerekek közé, fölé, mellé.

Macska meg a pirula bevétele

Nem veszem be, keserű! Kevés cica van, aki bizalommal, önként venné be a gyógyszert. A legnagyobb szerencséje így is azoknak van, akiknek mohó állata a májkrémbe rejtett pirulát is eltünteti. Van azonban sajnos, amikor finom erőszakot kell tennünk az állaton, hogy a gyógyszer elfogyasztására valóban rá tudjuk venni. Számos betegség, vagy kezelés teszi ezt szükségessé, amelyeknek jó, ha részletesen utánanézünk további macska tudnivalókkal egyetemben.

A folyékony gyógyszerhez szükségünk lesz egy fecskendőre, ennek hiányában egy szemcseppentő ugyanúgy megteszi. Ha nagyon ellenkezik a macska, tekerjük törülközőbe, mielőtt nekikezdünk. Ez a szoros „pólya” egyrészt lefogja az állatot, másrészt képez egy védőréteget a karmok elől. Szükség szerint segítőnk is lehet.

Az első lépés mindig a macska „rögzítése”. Tegyük asztalra, mellső lábait és hasát fektessük le, vagy egyszerűen emeljük az ölünkbe, jobb kezünkkel a mellkasát „tenyerünkre véve”. Az utóbbi csak szelíd, a gyógyszer adást békésen tűrő állatoknál alkalmazható, és az előbbi módszernél is elképzelhető, hogy segítségre szorulunk majd, valakire, aki az állat hátsó felét is lefogja nekünk.

A gyógyszer beadása már egyszerűbb – papíron legalábbis. Mutató és hüvelykujjunkkal bírjuk nyílásra a macska száját, miközben tenyerünk felfekszik a fejére. Másik kezünk eközben vagy a fecskendőt, vagy a tablettát jó, ha minél mélyebben bejuttatja az állat torkára. Erre rásegíthetünk, ha a száj alsó falára nyomást fejtünk – ez kényszerítheti nagyobb tátásra – utána pedig érdemes a torkán lefele simogatva ösztökélni nyelésre.

Gyerek vs macska

Főként a kislányok szeretnének kiscicát és persze tücsköt bogarat megígérnek, csak, hogy megkapják. Felelőtlen gondolat volna azonban úgy hinni, hogy majd a négy éves gyermekünk egymaga gondoskodik egy másik élőlényről. Mindenképpen miránk hárul majd a feladatok oroszlánrésze, így érdemes felkészülni. Ebbe a felkészülésbe pedig bevonni a gyerekeket is. Mit eszik a macska? Mikor? Mire való az alom? Ha együtt elsajátítottuk az alapokat, fontos szabályokat hozni. A gyereket meg kell tanítani rá, hogy a cica nem játékszer és nem birkózótárs.

Jó, ha kijelölt feladata van mindenkinek a családban, így mindenki a részese lesz és mégsem taglóz le senkit annyira az új helyzet. Legyen valaki, aki megeteti, másvalaki kifésüli, harmadik almot cserél, és a többi. A játék jobb, ha közös szórakozás, hogy a macska mindenkivel megismerkedhessen. Fontos ilyenkor empátiát is tanítani a gyerekeknek, megmagyarázni nekik az állat gesztusnyelvét, hogy felismerjék maguktól a helyzeteket.

A szemcsepp használat öt aranyszabálya

szemcsepp használat

Mikor kell a szemcsepp?

Ha az ember szemcsepp vásárlásra adja a fejét, valószínűleg valami panasza volt. Vannak persze egyszerű esetek, amikor csupán sokat dolgoztunk, megerőltetve szemünket a monitor előtt töltött hosszú órákkal. Ilyenkor a szem elfárad, szárazzá válik, esetleg bevérzik és vágyik némi hűsítésre, nyugtatásra. Általában ilyenkor fogadjuk meg, hogy másnap veszünk valami műkönnyet.

A második kategória az orvosilag előírt szemcsepp. Ezt már valami súlyosabb panaszra gyógyír, esetleg a tüneti kezelésben, gyulladáscsökkentésben nyújt segítséget. olyan esetekben javasolt a használata, mikor valamilyen szembetegséggel, szemsebbel, netán allergiás panaszokkal küszködünk. Értelemszerűen csak úri jókedvünkben nem kérhetjük ki a patikában, ezeket csak vény ellenében kapjuk. De hát alapvetően a diagnosztizálásért eleve orvoshoz járultunk, úgyhogy ez a megkötés nem okozhat nehézséget.

A harmadik kategória a kontaktlencsések tábora, akik gyakran alkalmaznak akár műkönnyet, akár más cseppeket. Van folyadék a lencseápoláshoz is, de alapvetően itt arról van szó, hogy a lencse szárítja a szemet. Általában azonos készítményeket javallanak nekik, mint szimpla szemszárazság esetén.

Hogyan használjuk tehát ezeket a készítményeket? Bár elterjedtek és szinte kivétel nélkül mindenki tudja, mire valók, a használatuk már annál elnagyoltabb, éppen ezért nem is mindig hatnak úgy, ahogy azt képesek lennének. Nézzük hát meg, mit érdemes betartani ilyenkor.

Szemcsepp bevetése a kötőhártya gyulladás ellen

Azt, hogy a kötőhártya gyulladás vírusosan, akár cseppfertőzés útján is terjed és szemcsepp szedése kötelező, szinte mindenki tudja. Ennél többet azonban igen ritkán. Szóval miért is használ a műkönny ebben az esetben? A vírussal a szervezetünkön felül inkább a felírt gél-ek veszik fel a harcot. A műkönny nemes egyszerűséggel a tünetek egyikét kezeli: a szemszárazságot. Ennek ellátása pedig sokkal jelentősebb a kötőhártya gyulladás esetén, mint gondolnánk.

A kötőhártyában található kehelysejtek termelik az úgynevezett alapkönnyet, amely zsíros bázisú. Erre azért van szükség, mert a szaruhártya maga víztaszító, így azt pusztán vizes alapú folyadék nem képes bevonni. Amikor az ember valamilyen úton módon kötőhártya gyulladást kap, pont ez a rész gyullad be, a kehelysejtek akár el is halhatnak. Ilyenkor nincs mi termelje az alapkönnyet és folyton száraz a beteg szeme. A szemcsepp ebben az esetben azért kulcsfontosságú, mert a száraz szem – ha nem kezeljük – újabb kötőhártya gyulladást von maga után.

A másik ok, amiért a szemcsepp a kötőhártya gyulladás esetében kiemelten fontos tényező; a visszafertőződés. Sajnos a gyakorlat azt mutatja, nagyon is könnyen előfordul, hogy a cseppentő helytelen használata révén fertőzi vissza magát valaki, miután sikeresen felépült a kötőhártya gyulladásból. Ugyanakkor a műkönny elhagyása nem megengedhető, amint elmúlnak a panaszok. Ugyanis a kehelysejtek visszaképződése olykor fél évig is eltart és addig bizony rászorulunk a szemünk mesterséges nedvesítésére.

Szemcsepp használata öt aranyszabálya

 1. Időzítés!
  Nem csak a gyógyhatású, de az online vásárolt, például Eoptika szemcsepp esetében, de közönséges műkönnynél is fontos, hogy rendszeresen, illetve az orvos utasításainak megfelelően szedjük. A legtöbb gyógyászati készítményről elmondható, hogy nem úgy hat, ahogy a villanyt fel le kapcsoljuk. Nem a panasz jelentkezésekor kell csak alkalmazni, ha helyesen szedjük, eleve nem, vagy csökkent mértékben jelentkezik a panasz.
 2. Nem szégyen a tükörhasználat
  Vannak, akik fogják a szemcsepp flakont és minden további nélkül, könnyen cseppentenek maguknak, van, akinek ez nehezebben megy. Nem ciki ilyenkor tükröt használni, akár egy sminktükör segítségével is megoldhatjuk a műveletet.
 3. Ne érjünk a szemünkhöz!
  Kiemelten fontos ez fertőző szembetegségek esetén, de alapvetően sem higiénikus, ha a szemcsepp vége beleér a szemünkbe.
 4. Moss előtte kezet!
  Az előzőleg emlegetett fertőzésveszély miatt fontos az is, hogy mossuk meg a kezünket, mielőtt nekilátunk. Azzal vezetünk, fogjuk a kapaszkodót a buszon, eszünk, pénzt számolunk, jobb, ha letisztogatjuk előbb.
 5. Szorítsd le a szemhéjadat.
  Senki sem várja el tőled, hogy pislogás nélkül tűrd a szemcsepp használatát. Ez egy hasznos reflex, ebben az esetben túl kell járnunk saját eszünkön. A helyes fogás elsajátítása időt és gyakorlást kíván, de nem túl bonyolult.

A helyes szemcsepp használat

A megfelelő művelet nem atomfizika, némi gyakorlást igényel csupán. A fent emlegetett kézmosás után láss csak neki. Tekerd le a szemcsepp tetejét. Az ügyesebbik kéz tartja a nyitott flakont, hogy ki tudj nyomni belőle egy cseppet. Középső-, mutató- és hüvelykujj között tartsd meg. Fejedet emeld hátra és szabad kezeddel húzd hátra és fog le a felső szemhéjad. Ha úgy érzed, elég jó fogást nyújt, akkor a szempillád is megteszi – bár általában meglepődik az ember milyen vehemensen is tud pislogni. Az ügyesebbik kezed támaszd meg az arcodon, hogy ne remegjen és jobban tudj célozni. Mivel le kell fogni az alsó szemhéjad is, ezt célszerű a letámasztott kéz gyűrűsujjával megtenni, de ha ez a fogás már így bonyolult, megteheted a másik kézzel is. Ebben az esetben az ügyesebbik kéz támaszt és cseppent, a másik pedig fent is lent is kifeszíti a szemhéjat. A cél a szemgolyóra vagy a szemhéj belső, rózsaszín részére juttatni a cseppeket. Persze a szemcsepp kezdetben landol majd a szempillán vagy a bőrön is, ez hozzátartozik a tanuláshoz. Nem baj, próbáld újra. Viszont semmiképp se érjen a szemcsepp a szemedhez!

A gépjármű kárrendezés tudnivalói

Gépjármű kárrendezés előtt

Természetesen senkinek sem célja balesetet szenvedni vagy akár okozni. A legeslegjobb módszer nem is a megfelelő gépjármű kárrendezés, hanem a megelőzés. Mindig tartsuk be a szabályokat, tartsuk megfelelően karban a kocsinkat, ahogy magunkat is: ha fáradtak vagyunk, nem tiszta a tudatunk, ne vezessünk. Abban a szerencsétlen helyzetben, ha mégis balesetet szenvedünk viszont kifejezetten hasznos tud lenni, ha már van a fejünkben egy előre átgondolt forgatókönyv. Az elsődleges mindig annak megállapítása, hogy történt-e személyi sérülés. Ha igen, értesítsük a mentőket, majd a rendőrséget. Ezt a lépést követi a helyszín biztosítása, hogy a balesetet szenvedett járművel ne okozzanak továbbiakat. Tegyük ki az elakadásjelző háromszögeket, amennyiben működőképes, legyen kivilágítva az autó és villogjon az elakadásjelző. Érdemes rendőrt hívni abban az esetben is, ha nincs sérült, viszont az egyik érintett jármű külföldi rendszámú, avagy az érintettek egymás közt nem tudják, nem kívánják rendezni az ügyet. Ezek a lépések az elsők és legfontosabbak, maga a gépjármű kárrendezés érdekében csak ezután kezdjünk cselekedni.

Gépjármű kárrendezés teendők a helyszínen

Teljesen érthető, ha az érintettek szeme előtt nem az lebeg elsődlegesen, hogy mobiljukkal megörökítsék az eseményeket, hanem, hogy minden személyt és gépjárművet biztonságba helyezzenek. Ez helyén is van így. Viszont a könnyed gépjármű kárrendezés érdekében érdemes tudatosítani a határvonalat, mi a szükséges és mi a túlzás. Ha például nem történt sérülés, és nem is feltétlenül akarunk rendőrt hívni, fontos a helyszín rögzítése. Ezt manapság igazán megkönnyítik az okos telefonok. Alapvetően képekre van szükség, ahol jól látható a baleset minden szögből. Minden képben legyen benne minden érintett jármű, lehetőleg egyértelműen leolvasható rendszámtáblával. A fényképezés előtt tehát fontos nem megbolygatni a helyszínt, amennyiben az nem feltétlenül szükséges egy emberélet mentéséért. Ne toljuk odébb az ottfelejtett kerékpárt, ne guruljunk előrébb a kocsival. Vizuális segédlet mellett a gépjármű kárrendezés menetét nagyban megkönnyíti majd, ha még friss emlékekkel a helyszínről leírást készítünk. A leírás legyen tényszerű, nem azt kell leírnunk, szerintünk mi történt, hanem, hogy mit látunk, mi a balesetet követő kép. Emellett érdemes tanúkat is keresni. Általában segítő szándékkal megállnak a vezetők, járókelők, kérjük meg őket, hogy a saját szemszögükből mondják el, mit láttak és jegyezzük is le – vagy vegyük fel. Ilyenkor fontos a tanúk adatait is rögzíteni, hogy később, ha szükséges, esetleg még kapcsolatba lehessen lépni velük. És végezetül, töltsük ki a kárbejelentőt. Ez lesz az alapvető dokumentum a gépjármű kárrendezés során, ami alapján a biztosító elindítja az eljárást.

Gépjármű kárrendezés a biztosítóval

Előbb utóbb a legtöbb biztosító igényli a dokumentumok fizikai benyújtását, de általában a gépjármű kárrendezés online is elindítható. A szenvedő fél köteles bejelenteni kárigényét a kárt okozó annál a biztosítójánál, ahol a kötelező gépjármű biztosítást kötötték. A károkozó nem számíthat kártérítésre kötelező gépjármű biztosítás alapján, ellenben, ha van casco-ja, az alapján fordulhat igénnyel ahhoz a biztosítójához. Ezt azonban önállóan a gépjármű kárrendezés mentétől függetlenül kell intézze.

Ha megtörtént az online kárbejelentés, a biztosító ekkor kirendel egy szakembert, aki megszemlézi az a járművet. Az ő dolga eldönteni, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján mely sérülések állnak összefüggésben a balesettel, és melyek nem. Ennek érdekében érdemes tehát már a kárbejelentést megelőzően alapos adatfelvételre törekedni, hogy a gépjármű kárrendezés a lehető legpontosabban tükrözze a történteket. Ugyancsak jó, ha nem halogatjuk sokáig a kárbejelentést. Egy felől a kárbejelentés határideje nyolc nap, de jobb, ha 24 órát se várunk vele. A hosszas halogatás gyanakvásra ad okot, emellett a biztosító fizetési kalkulációjának az alapja a szemle záródokumentuma lesz. Ha addigra a sérüléseket megjavíttatjuk egy szervizben, sokkal nagyobb a „holtjáték”. A gépjármű kárrendezés kárfelvételi szemléjén természetesen a jármű tulajdonosa is jelen kell legyen, illetve be kell nyújtani pár dokumentumot és igazolványaink másolatát is.

Gépjármű kárrendezés összege

A kárszakértő a szemle utáni két napon belül elkészíti a kárszámítást és ezt a kalkulációt továbbítja a biztosítónak. A gépjármű kárrendezés egyik mumusa az úgynevezett „avultatás”, melynek lényege, hogy a biztosító az autó eredeti értékét köteles visszaállítani, az ezen felüli költségek már a tulajdonos befektetésének minősülnek. Tehát, ha a kocsinkban a baleset következtében új alkatrészt kell becserélnünk, de ezzel a vadiúj alkatrésszel a jármű értéke összességében ötszáz forinttal nő, akkor a biztosító azt az ötszáz forintot már nem fogja kifizetni. Tény, hogy hiába fizeti az összes többi összeget, ha nincs meg az önrész, továbbra sem működőképes az autó, de a biztosító értékben számol, nem használhatóságot néz. Ez sokszor eredményez fals előfeltételezéseket és ad félreértésre okot a gépjármű kárrendezés közben.

Hűtőautó bérlés vidékre

Egy családi barátunk ötlete volt pár hete, hogy miután halastavunk van a Balaton körül és több éve halárú forgalmazásával foglalkozunk, hogy igazán nekilendülhetnénk és letarolhatnánk a Balaton környéki szállodák és éttermek piacát a saját termékeinkkel. Ennek a szűk keresztmetszete egyedül a hűtőautó bérlés volt, mert a szállítást ezidáig sosem mi oldottuk meg, hanem egy partnerünket használtuk erre a célra. Azonban a tesóm elmondta – aki a cégünk könyvelését végzi –, hogy így valóban sokkal többet tudnánk spórolni, és ráadásul nem kellene folyamatosan máshoz igazodnunk.

Hűtőautó bérlés halasoknak

Felkutattam egy céget, akik egyáltalán szóba jöhettek, mint hűtőautó bérlés specialisták és szerencsére találtam is egyet Budapesten, akiknek több fajta kocsijuk is volt. Elmentem hozzájuk személyesen, mert én egy régivágású gyerek vagyok, aki nem annyira a neten és a Facebookon intézi a dolgait, hanem face-to-face szeretem megismerni azokat, akikkel partneri viszonyba kerülünk. Megkerestem a Határautó csapatát és elindultam hozzájuk, hogy tárgyaljak a hűtőautó bérlés ügyében.

Hűtőautó bérlés a valóságban

Amikor megérkeztem hozzájuk még isteni igazából én sem tudtam, hogy mit is szeretnék, csak abban voltam biztos, hogy az ötletünk zseniális és még soha senkinek nem pattant ki ilyen az agyából. Ezért elég konkrét elképzeléssel érkeztem meg a hűtőautó bérlés cég Budapest kerületében könnyen megtalálható telephelyéhez és elmeséltem kik vagyunk, mióta és mit szeretnénk megvalósítani a Balaton körül. És lássatok csodát, az egyik tulajnak a testvére üzemelteti a Déli-part egyik legkomolyabb éttermét, akinek a híre messze földre elér, és én is rengeteget hallom a Kistücsök éttermet, mint az egyik legjobb hely.

Ahogy tovább beszélgettünk kiderült, hogy még rengeteg közös pont van az életünkben, úgyhogy gyakorlatilag fél óra alatt, mint két ezeréves jóbarát beszélgettünk tovább. Elmesélte, hogy a hűtőautó bérlés üzletbe pár éve vágott bele, mert egyre többen kezdtek el érdeklődni ezután és a társával úgy döntöttek, hogy a személygépkocsi és kisteherautó bérlés mellé felveszik ezt is a profiljukba. És ahogy említette a számításuk nagyon bejött már többen veszik ki lassan ezeket az autókat, mint a többit.

A hűtőautó bérlés nem volt kérdés, létre is jött és megígértem neki, hogy a testvérének mindenképpen meg fogom majd említeni, hogy a Határautó csapatától sikerült a kocsit bérelnünk, amivel neki fogjuk majd a halainkat szállítani. És lássatok csodát, a Kistücsök étterem tulaja, pedig vállalta – merthogy elképesztő népszerűségnek örvend a balatoni vendéglősök és strand-büfések között – hogy eljár majd az érdekünkben és mindenkinek ajánlani fog minket. Ezzel mondjuk nem vállalt semmilyen rizikót, hiszen a saját bőrén tapasztalta már hónapok óta a megbízhatóságunkat és pontosságunkat. Így végülis ez a fajta profilváltás elképesztő módon bejött nekünk és még ismertebbé tett minket.

Moldova a diákjaimmal

Moldova

Moldova szeretet

Földrajz- és történelem tanárként imádom a szakmámat. És ezt még annál is jobban szeretem továbbadni ugyanolyan lelkesedéssel a diákjaimnak és lehetőség szerint minél részletesebben bemutatni egy adott ország földrajzát és történelmét. Így vagyok ezzel Moldova esetében is, amely egy csodaszép és hihetetlen gazdag ország természeti és történelmi kincseit illetően, amelyeket élvezet bemutatni.

Moldova kincsei

Amikor arról kérdeztek a tanulóim, hogy van-e lehetőség az órák keretein kívül is tanulmányozni esetleg Moldova kultúráját, akkor természetesen elkezdtem utánanézni, hogy mégis milyen lehetőségek lennének arra vonatkozólag, hogy élőben lehessen ezeket a csodaszép dolgokat tanulmányozni és átélni. Rátaláltam egy oldalra a neten, amely egy online utazási iroda gyakorlatilag, és nekik van egy pár napos útjuk, amely érinti Moldova területét, és lehet akár csak oda is menni. Egyeztettem az iskola igazgatójával, aki támogatta, hogy három napra elmenjünk egy ilyen kalandra, amennyiben a szülők is beleegyeznek.

Moldova

Moldova kalandra fel!

Szóltam a tanulóknak, hogy értesítsék ki a szüleiket, hogy egy rendkívüli szülői értekezletet szeretnék tartani, ahol megbeszélem velük, hogy szeretném velük megbeszélni ezt a Moldova utazást, és beleegyező nyilatkozatok aláírása szükséges ahhoz, hogy utazni tudjunk. A költségeknek az egyharmadát a szülők, kétharmadát pedig az iskola állja, így reméltem, hogy ilyen feltételek mellett érdekeltté tudom majd a szülőket tenni.

Nem is csalatkoztam bennük, fantasztikus ötletnek tartották ezt az újabb tervemet – ami mondjuk nem csoda, hiszen már évek óta tudják, hogy én vagyok a különc a tanárok között, és imádnak is ezért, mert a gyerekek nonstop hetekig, akár hónapokig emlegetik az utazások és kalandok során szerzett élményeiket és tapasztalataikat.

Moldova

Így összességében 15 diák szülei támogatták az utazást és írták egyben alá a beleegyező nyilatkozatot így a Moldova utazás előtt minden akadály elhárult, és egy hónappal későbbi időpontra le is foglaltuk az utazási irodánál a kalandunkat, amelyre izgatottan készült mindenki az osztályban. Kineveztem egy lányt arra a feladatra, hogy alkossanak egy csapatot és próbáljanak meg minél részletesebb információkat begyűjteni az országról, nézzék át az interneten fellelhető forrásokból a történelmükre, kultúrájukra és természeti különleges látnivalójukra vonatkozó információkat, hogy minél felkészültebbek lehessünk az utazás napjára.

Szerencsémre a csapat hihetetlenül aktív volt és három nap alatt egy akkora adathalmazt tettek le elém, hogy szelektálni kellett, hogy mi fog beleférni abba a három napba, mert gyakorlatilag több mint két hétre elegendő információt kaptam. Miután az én óráimon általában teljes demokrácia van – természetesen a kötelező tanulás mellett – együtt döntöttünk a programokról és látnivalókról és meghúztuk úgy a Moldova utazásunk határait, hogy abba minél részletesebb és ugyanakkor izgalmasabb programok legyenek.

A dolgos kutyák világa, a kutyahám haszna

Laikusként azt gondoltam, a kutyahám a munka- és szánhúzókutyák elengedhetetlen kelléke, és kizárólag ők hordanak ilyet. Minden más ebre nyakörv és póráz kerül, azzal járnak sétáln, futni, kirándulni. Ennek az elképzelésemnek persze leginkább a filmekben látottak volt az alapja, hiszen ott a rendőrkutyák, a katasztrófáknál dolgozó ebek, a segítőkutyák (például vakvezetők) és a szánhúzók voltak azok, amelyek munkájukat nem nyakörvben végezték, hanem valamiféle érdekes, szíjakból és hevederekből álló alkalmatosság volt a testükre erősítve. Persz gyerekként még nem tudtam, mi ennek a neve, de azzal tisztában voltam, hogy a funkciója a munka könnyebbé tétele lehet.

Aztán persze megtanultam, hogy ez az alkalmatosság a kutyahám, és idővel arra is rájöttem, hogy nem csak a fent felsorolt ebek, de minden kutya viselhet hámot. Sokszor hallottam azt is, hogy sok apró termetű kutya csúnyűn húzza a pórázt séta közben, ezért a nyakörvtől fuldokolnak, köhögnek, ezért kell rájuk hámot adni. Mások azt mondták, a hám nem jó, mert kikoptatja a szőrt, és csúnya lesz tőle a kutya.

 

Nevelés, tanítás, kutyahám – a három csodafegyver

Mondjuk tény, hogy amikor én gyerek voltam, akkor volt nagy divat a törpe uszkár és a pekingi palotakutya. Mind a kettő szőrös fajta, és abban az időben az emberek még nem nyíratták kopaszra vagy rövidre ezeket a fajtákat, hanem a standardnak megfelelően vágatták a frizurát. Márpedig egy oroszlános fazonra nyírt uszkáron nem mutatott volna szépen a kutyahám, és az sem kizárt, hogy valóban kidörzsölte volna a szőrét az állandó viselés.

Az évek során szépen „kutyásodtam”, egyre többet tudtam meg és tanultam meg a fajtákról, és rájöttem arra, hogy valójában a kutya azért húzza a pórázt, mert nem tanították meg szépen sétálni, mert hagyták, és hagyják, hogy azt csináljon, amit akar. Azt is megtanultam, hogy a neveléssel sok probléma kiküszöbölhető. A szőr kopása sem lehet probléma, hiszen ha bármilyen okból (legyen az egészségügyi probléma, vagy akár a nem megfelelő nevelés miatti húzás) mégis hámot kell adni az ebre a séta során, azt le is lehet venni, és nem kell rajta hagyni egész nap. Ha pedig így tesz a gazdi, akkor nem fog kihullani, kikopni, kidörzsölődni a szőr. És azt is megtanultam, hogy a munkakutyákra bizony kell a kutyahám, mégpedig azért, hogy a munka során őket érő terhelés, súly eloszlása egyenletes legyen, és ne a gégét, a torkot, a nyakat érje az egész.

Szőrmentén a dolgokkal, avagy koptatja-e a szőrt a kutyahám

Meg kell hogy mondjam, bár mindig is apró testű kutyáim voltak zömében, azért neveltem nagyobb testűeket is, de soha, semelyikre nem kellett hámot adnom azért, mert nem tudott szépen, fegyelmezetten sétálni. A póráz húzása nálunk nem volt opció, és mivel a nagyobb kutyáim is inkább vadászebek voltak, nem szánhúzók, vagy kísérőkutyák, így kutyahám a mi életünkben még nem fordult elő.

Jelenleg van egy befogadott, mentett csivavánk, elég zűrzavaros előélettel, komoly viselkedési problémákkal, de ezeket nem azzal szeretnénk orvosolni, hogy ráhúzunk egy hámot a séta során (merthogy bizony húz néha a szentem), hanem neveljük, fegyelmezzük. Persze nála ehhez nagyon sok törelem és szeretet kell, de a módszer igen hatékony, és egyre jobban látszik az, hogy összességében többet ér a jó szó, a törődés és az odafigyelés, mint az, ha a megoldást akár egy hám, akár más eszköz megvásárlásában látjuk.