Moldova szeretet

Földrajz- és történelem tanárként imádom a szakmámat. És ezt még annál is jobban szeretem továbbadni ugyanolyan lelkesedéssel a diákjaimnak és lehetőség szerint minél részletesebben bemutatni egy adott ország földrajzát és történelmét. Így vagyok ezzel Moldova esetében is, amely egy csodaszép és hihetetlen gazdag ország természeti és történelmi kincseit illetően, amelyeket élvezet bemutatni.

Moldova kincsei

Amikor arról kérdeztek a tanulóim, hogy van-e lehetőség az órák keretein kívül is tanulmányozni esetleg Moldova kultúráját, akkor természetesen elkezdtem utánanézni, hogy mégis milyen lehetőségek lennének arra vonatkozólag, hogy élőben lehessen ezeket a csodaszép dolgokat tanulmányozni és átélni. Rátaláltam egy oldalra a neten, amely egy online utazási iroda gyakorlatilag, és nekik van egy pár napos útjuk, amely érinti Moldova területét, és lehet akár csak oda is menni. Egyeztettem az iskola igazgatójával, aki támogatta, hogy három napra elmenjünk egy ilyen kalandra, amennyiben a szülők is beleegyeznek.

Moldova

Moldova kalandra fel!

Szóltam a tanulóknak, hogy értesítsék ki a szüleiket, hogy egy rendkívüli szülői értekezletet szeretnék tartani, ahol megbeszélem velük, hogy szeretném velük megbeszélni ezt a Moldova utazást, és beleegyező nyilatkozatok aláírása szükséges ahhoz, hogy utazni tudjunk. A költségeknek az egyharmadát a szülők, kétharmadát pedig az iskola állja, így reméltem, hogy ilyen feltételek mellett érdekeltté tudom majd a szülőket tenni.

Nem is csalatkoztam bennük, fantasztikus ötletnek tartották ezt az újabb tervemet – ami mondjuk nem csoda, hiszen már évek óta tudják, hogy én vagyok a különc a tanárok között, és imádnak is ezért, mert a gyerekek nonstop hetekig, akár hónapokig emlegetik az utazások és kalandok során szerzett élményeiket és tapasztalataikat.

Moldova

Így összességében 15 diák szülei támogatták az utazást és írták egyben alá a beleegyező nyilatkozatot így a Moldova utazás előtt minden akadály elhárult, és egy hónappal későbbi időpontra le is foglaltuk az utazási irodánál a kalandunkat, amelyre izgatottan készült mindenki az osztályban. Kineveztem egy lányt arra a feladatra, hogy alkossanak egy csapatot és próbáljanak meg minél részletesebb információkat begyűjteni az országról, nézzék át az interneten fellelhető forrásokból a történelmükre, kultúrájukra és természeti különleges látnivalójukra vonatkozó információkat, hogy minél felkészültebbek lehessünk az utazás napjára.

Szerencsémre a csapat hihetetlenül aktív volt és három nap alatt egy akkora adathalmazt tettek le elém, hogy szelektálni kellett, hogy mi fog beleférni abba a három napba, mert gyakorlatilag több mint két hétre elegendő információt kaptam. Miután az én óráimon általában teljes demokrácia van – természetesen a kötelező tanulás mellett – együtt döntöttünk a programokról és látnivalókról és meghúztuk úgy a Moldova utazásunk határait, hogy abba minél részletesebb és ugyanakkor izgalmasabb programok legyenek.